czwartek, 18 grudnia 2014

PIERNIKI








Przepis na około 110 pierników:
  1. mąka pszenna 600 g = 3 szklanki
  2. mąka żytnia pełnoziarnista 200 g = 1 szklanka
  3. 4 jajka
  4. 1 roztopiona kostka masła
  5. 2 łyżki przyprawy do piernika
  6. 200 g miodu
  7. 2 łyżki sody oczyszczonej
  8. 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki mieszamy w misce, wałkujemy na stolnicy na ok.4 mm, wycinamy kształty i pieczemy (w 180 stopniach, 8-10 minut), studzimy, dekorujemy i zjadamy! Smacznego!

recipe 

  1. wheat flour 6oog = 3 cups 
  2. rye froul = 200g = 1 cup 
  3. 1 stick of butter 
  4. 4 eggs 
  5. 2 spoonfulls baking spice 
  6. 200g honey 
  7. spoonfolls of baking soda 
  8. spoonfolls of coco


(przepis napisał Maks, po angielsku napisał z Miguelem Grześ, Magda robiła zdjęcia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz